torsdag, oktober 09, 2008

Ferdige ting.

Keramikkovnen på høyskolen har gått for fulle mugger de siste dagene. Og nå har jeg bilder av ferdige glasurprøver. Dette er en hånddreiet bolle med relieffdekor. Jeg har brukt koboltblå glasur og kromoksyd i relieffmønsteret.
Denne glasuren likte jeg ikke i det hele tatt. Spettene ble for store, og jeg synes hele fatet ser slurvete ut. Men, men...det er bare en prøve for å se hvordan glasuren blir.
Bildet mitt og et lite fat. Disse har fått et lag med klar glasur over begitningen, og er ferdige.
Fat med stjerner. Valget mitt falt på kobolblått og varmgult. Fatet er så blankt at det er umulig å få tatt et bilde hvor man ser fargen skikkelig. Det skinner i glasuren så lyset reflekteres på en underlig måte.
Her har jeg brukt både glasur og oksyder, og når man bruker oksyder må man ha et lag med klar glasur over. Den bøtta med klar glasur som jeg brukte må ha vært forurenset på et vis, for jeg har fått til noen underlige flekker her og der. Flekker som visstnok ikke skal være der. Men det er bare prøver, og fargen på den beige glasuren synes jeg er ok.

Her har jeg dyppet gjenstandene i glasur. Rødt, varmgul og metallbrun blank.
Til slutt et lite fat med bladstruktur. Her har jeg brukt en matt, grågrønn glasur i tillegg til svarte streker.

Hensikten med alle disse prøvene er å finne ut hvordan fargene blir etter brenning. For det som ser ut som rosa glasur i en bøtte, kan like gjerne bli blått. Nå når alle prøvene er ferdige skal vi begynne med en innleveringsoppgave som skal være en del av eksamensbesvarelsen vår. Oppgaven er todelt. For det første skal vi lage en skulptur. Den skal være minimum 15 cm høy, og vi har fått tre "temaer" å lage den ut fra. Den andre delen skal være en bruksform; noe man kan bruke til noe, f.eks en vase, et fat el. lign. Denne bruksformen skal være min. 30 cm. Enten høy eller i omkrets.

Prøvene vi har holdt på med til nå, skal hjelpe oss til å velge riktig glasur på innleveringsoppgaven. Og samtidig som vi får se hvordan glasurene og begitningene "oppfører" seg, så får vi trent på de forskjellige teknikkene å bygge opp leira på. Vi får trent på å sette sammen elementer, og vi får øvd oss på å bruke de forskjellige redskapene. Men nå er vi ferdig med innføringen i keramikk, og nå begynner vi med alvoret. Forhåpentligvis går ingenting galt når skulpturene og bruksformene skal brennes og glaseres og brennes på nytt, for da er mange timers arbeid bortkastet.

3 kommentarer:

mimouna sa...

Det er spennende med glasering, resultatet blir ikke alltid som man forventer. Men jammen er det gøy å holde på med!

Anonym sa...

Wow så masse lekker keramikk. God helg :)

hilde sa...

hei! ramlet innom bloggen din i min søken etter stoff om smykke-making. jeg tror nemlig jeg er klar for en ny hobby, en til!

og det slår meg at du må være en veldig kreativ person! så mange flotte ting du har laget! blir inspirert av slikt!

lykke til videre - og - du skal ikke se bort fra at jeg stikker innom og kikker her en annen gang også :-)

god helg
vennlig hilsen
hilde på østlandet