torsdag, september 25, 2008

Raku, strikking og hekling.

Dette var gøy, gitt. Disse tingene er laget med en spesiell glaserings- og brenningsteknikk som heter raku. Det er en eldgammel teknikk som opprinnelig stammer fra Kina. Rakuboller ble tradisjonelt brukt til teseremonier, men etter at vi europeere lærte oss denne teknikken brukes den til så mangt.

Til rakubrenning bruker man en spesiell leire tilsatt chamotte- tørket og knust leire. Dette gjør leiren sterkere. Det trengs siden brenningen utsetter steingodset for harde påkjenninger, og tingene har lett for å sprekke i stykker underveis. Man bruker spesielle glasurer basert på metaller som jern, kobber og kobolt. Det som er så morsomt med disse glasurene er at man aldri vet helt sikkert hvordan fargene blir etter brenning. Brenningen foregår utendørs i en spesiell type ovn, og for å få frem forskjellige effekter av glasurene bruker man organisk materiale (som f. eks. sagflis og vann).

Det blir for innfløkt å forklare alt om rakubrenning her, men har du anledning til å delta på en innføring i rakubrenning, så anbefales det virkelig. Jeg er blitt helt fascinert av det utrolige fargespillet i glasurene (som dessverre ikke kommer skikkelig frem på bildene).

Til tross for at jeg tilbringer mye tid på keramikksalen på høyskolen får jeg tid til andre ting også. Her er genseren til Junior blitt ferdig. Raglanfelling, garnet heter Cocoon, er 100% ull og genseren er strikket på pinner nr 7.

Vesla har også fått seg ny genser. Denne er strikket fra halsen og ned. Første gang jeg har prøvd denne måten å strikke genser på, og det gav jammen mersmak. Absolutt ingen montering og genseren kan forlenges uten problemer etter hvert som Vesla vokser. Strikket i det nye garnet fra Europris, Oda på pinner nr 6. Til å være 50% acryl var garnet utrolig godt å strikke med.
4 nye vaskekluter og et heklet gjestehåndkle til å ha på gjestetoalettet. Vaskeklutene er strikket i to forskjellige garnsorter. Den hvite er i Punto og de tre andre er i Svale. Gjestehåndkleet er heklet av det billiggarnet fra Liedl, og jeg er litt spent på hvordan det egner seg til sånne ting. Det er jo ikke ren bomull.

2 kommentarer:

mimouna sa...

Å, så mye kjekt du lager! Jeg savner å være student, koste meg glugg ihjel da jeg tok kunst & håndverk på lærerskolen. Keramikk er gøy!

Strikkforbi sa...

Så fine ting! Så gøy å lage sånt da. Liker godt de genserne dine og. Den stripete syns jeg var kjempe kul! c",) Ha en fin helg!