onsdag, november 12, 2008

Bruksting i keramikk.

Den siste uka har jeg jobbet mye på keramikksalen på høyskolen, og nå begynner innleveringsoppgaven å ta form. Etter en del prøving og feiling begynner jeg å få en liten anelse om hva som kommer til å bli det endelige resultatet. Ringen på det første bildet var meningen å bli et fat, men da jeg skulle ha det løs fra formen, satt det fast, og hele bunnen revnet. Det var ikke mulig å reparere det, så jeg tenkte det kunne brukes som en ramme til et bilde eller et speil. Kremmerhuset ved siden av er en liten telys-holder som skal henges i et vindu.

Dette er to vaser basert på den samme ideen. De er laget av kremmerhus i tre forskjellige størrelser som er satt sammen i en bukett og montert på en fot. Jeg lagde den til høyre først, men uansett hvor mye jeg jobbet med foten, klarte jeg ikke å få vasen rett. Den heller litt til den ene kanten, og perfeksjonist som jeg er, klarer jeg ikke å levere en besvarelse som jeg ikke er fornøyd med. Så da ble det til at jeg lagde en vase til. Jeg bestemte meg for å kutte ut de fire minste kremmerhusene, og istedenfor legge på tynne pølser som snor seg fra foten og oppover. Begge vasene har relieffmønster risset inn i overflaten. Men jeg er ikke helt fornøyd med vase nr 2 heller. Ingen av vasene tilfredsstiller kravet om minimum 30 cm.

Dette fatet, derimot, er jeg svært fornøyd med. Det tilfredsstiller alle kravene som oppgaveteksten stiller. Minimum 30 cm, og struktur i overflaten. Fatet er 35 cm i diameter, og overflaten har relieffmønster risset inn.
Ingen av tingene jeg har vist her nå er brent ennå, så jeg er veldig spent på om de overlever råbrannen på 1020 grader. Den andre delen av oppgaven; skulpturen, står ferdig med glasur og alt og venter på at ovnen skal bli ledig. Jeg har like godt laget to skulpturer, og jeg vet ikke ennå hvilken av dem som skal bli en del av eksamensbesvarelsen min:-).
Den første heter "Kystfeskarkjerringa" og inspirasjonen til den fikk jeg fra min avdøde bestemor. Hun var kystfeskarkjerring med ansvaret for barn, gård og grunn mens mannen var på Lofoten på fiske. Ett av temaene vi kunne velge i var "Fra barndommens rike", og bildet av min bestemor som sto på svaberget og speidet etter bestefar står levende foran meg den dag i dag.
Den andre skulpturen jeg har laget heter "Klatretreet", og er blitt til ved tanken på alle de fine trærne jeg og søsknene mine hadde å boltre oss i da vi var barn. Jeg er oppvokst på et småbruk med skog på alle kanter, og det var nesten naturlig at vi klatret i trær før vi gikk ordentlig:-).
Jeg har ikke tatt noen bilder av skulpturene enda, for jeg føler ikke at det er riktig å vise dem frem før de er helt ferdige. Uten glasur synes jeg de ser så kjedelige og tamme ut, så jeg venter med å vise dem frem til de er brent på nytt.


3 kommentarer:

lene sa...

wow imponert over kreativiteten din, så lekkert. *sukk*

Må følge med videre i prosessen..

mimouna sa...

Å, spennende ting! Jeg savner å være student, koste meg med å prøve ut alle de ulike teknikkene og materialene da jeg tok kunst & håndverk på lærerhøgskolen.

Håper sakene dine klarer seg bra i ovnen nå da, og at vi får se det ferdige resultatet.

UnePune sa...

Hei! Vært her inne før jeg, men ser du har laget flere fine ting =) Hvilket studie går du på? - så jo utrolig artig ut! Hadde Kunst & Håndtverk på lærerskolen, men der var vi såvidt innom hvert emne.